дизайн интерьера кухни

 

Дизайн інтер'єру кухні

 

 

Ергономіка кухні 

Організація робочого простору кухні починається з мінімального базового правила "робочого трикутника". Це правило говорить про будову основного маршруту пересування по кухні між трьома найважливішими точками. Це — холодильник, мийка та плита. Це означає, що людина під час приготування їжі переміщається в такому трикутнику мінімальною траєкторією і економить цим свої сили і час. Звичайно, в залежності від приміщення, функціоналу кухні і того, як кухня використовується - конфігурація кухні може змінюватися і відходити від основного правила.

Ергономічним способом розподілу простору на кухні прийнято вважати таке:

Зона зберігання. Включає в себе холодильник, морозильну камеру, шафи для зберігання сухих продуктів.
Зона підготовки продуктів. Включає мийку, посудомийну машину, поверхню для сушіння посуду.
Робоча зона. Включає робочу поверхню, обробні дошки, ножі, блендери, зберігання посуду.
Зона приготування. Включає варильну поверхню, духовку, витяжку, мікрохвильову піч, мультиварку, пароварку тощо.
Зона сервірування та роздачі. Включає робочу поверхню для готових страв, зберігання столових приладів та ін.

 

Пряма кухня

 

 

Пряма кухня зручна своєю компактністю. Всі шафи в ній максимально доступні і зручні, нічого зайвого, тому такий варіант - найбільш бюджетний. При такій конфігурації найкраще розташовувати мийку по центру, між плитою та холодильником. Така конфігурація меблів максимально зручна під час роботи на кухні однієї людини. Якщо ви хочете розмістити на такій кухні посудомийну машину, розташовуйте її поруч із мийкою. Мікрохвильову піч можна вбудувати у шафу над робочою поверхнею. Також, якщо дозволяє розмір кухні, можна розміщувати духовку не під варильною поверхнею, а вбудовувати у вертикальний пенал на рівні очей, а над нею розміщувати вбудовану мікрохвильову піч або кавомашину. Не слід забувати, що за нормами безпеки варильну поверхню необхідно розташовувати на відстані не менше 250 мм від бічної стіни кухні або стінки шафи.

 

Г-подібна кухня

 

 

Г(L)-подібна конфігурація зручна відсутністю наскрізного руху через робочий трикутник. Таке планування зручніше, ніж прямий варіант, коли на кухні працює двоє людей. Така конфігурація кухні підійде для всіх приміщень, крім вузьких або прохідних кухонь. Перевагою такого робочого простору є відсутність особливих правил розташування точок робочого трикутника. Їх можна розташовувати так, як вам здається найбільш комфортним - при цьому все одно зберігається правило "трикутника". Слабкою стороною такої кухні є кутова секція кухні. Але її можна використовувати на свою користь. У нижній шафі можна розмістити фільтри для очищення води. Робочу поверхню можна використовувати для сушіння посуду. Вбудовувати мийку в кут теж можна, але це менш зручно, але припустимо, якщо площа кухні занадто маленька.

 

П-подібна кухня

 

 

При п-подібній конфігурації кожній стороні кухні призначають свою функцію – зберігання, підготовки продуктів та приготування. Такі кухні потребують великого простору. Кухня може примикати до стіни по периметру, однією стороною примикати до вікна, якщо дозволяє висота підвіконня або мати півострів. Можна розташовувати таку кухню мийкою до вікна, але тоді важливо простежити, щоб змішувач мийки не заважав його відкриванню. Відстань між протилежними сторонами кухні має бути щонайменше 1200 мм. 

 

Кухня з островом

 

 

При плануванні кухні з островом можливо три варіанти - або острів використовується для готування, або для миття посуду, або як робоча поверхня, а основні прилади розташовуються вздовж стіни. Тоді глибину острова можна зробити не 600, а 800 мм, і острів можна буде використовувати як напівбарну стільницю. Між трьома основними точками розташовуються робочі поверхні та системи зберігання. Зручно розташовувати зберігання посуду по лінії між мийкою і плитою, зберігання продуктів - між холодильником і мийкою.

Це основна класифікація планування кухні. Будь-який тип конфігурації кухні можна ускладнювати та доповнювати за власним бажанням та потребами. Кожна господиня чи господар сам краще розкаже, як йому зручно готувати. Для цього дизайнер детально розпитує, як ви звикли користуватися кухнею і організує простір так, як зручно вам.

 

 

 

Основні помилки при плануванні кухні:

▪ Перетин відкривання дверей з іншими дверима (наприклад, дверцята холодильника та міжкімнатні двері).
▪ Перетин відчинення дверей з іншими предметами (наприклад, карниз для штори заважає відкриватися шафі).
▪ Розташування елементів меблів на шляху основних маршрутів пересування по кухні. Таке розташування травмонебезпечне.
▪ Недостатня відстань між протилежними сторонами кухонного гарнітура (має бути не менше 1200 мм).
▪ Розташування прямокутного миття в кутку кухні (необхідне спеціальна, кутова).
▪ Не врахований необхідний ухил каналізаційної труби (розраховується виходячи з відстані від миття та посудомийки до стояка каналізації). Наприклад, якщо розташувати кухонну мийку в острові, необхідно врахувати, що каналізаційна труба, що проходить у підлозі, повинна мати ухил не менше 1 см на 1 метр довжини труби, відповідно необхідно піднімати позначку підлоги в приміщенні. Якщо відстань до каналізаційного стояка дуже велика - підлога може піднятися невиправдано високо. Такого розташування мийки, особливо в квартирах з типовим плануванням, краще уникати.
▪ Влаштування подіуму на кухні. Використання подіуму не рекомендовано, оскільки переміщення людини по кухні має бути безперешкодним та комфортним. Краще робити всі підлоги в будинку чи квартирі на одному рівні.